O nama

DV M. SACHSA – PROSTOR KOJI POTIČE TE POZIVA DIJETE NA IGRU I UČENJE

  
 


                                          
dr. sc. Gordana Lešin                                            
Dječji vrtić Milana Sachsa, Zagreb

   
 
Dječji vrtić Milana Sachsa nalazi se u Folnegovićevu naselju u Zagrebu, osnivač mu je Grad Zagreb, a smješten je na trima lokacijama. Osim središnjeg objekta, tu su i dva područna, u Katoličkoj crkvi i Islamskom centru. Osnovan sada već daleke 1973. godine, u vrtiću se danas osim redovnog 10-satnog programa provode i dramsko - scenski programi, program engleskog jezika, Montessori program (jaslice i vrtić) sportski program i program predškole). Dakako, tu su i kraći programi: igraonica na engleskom jeziku, IKT informatička igraonica te kraći programi ritmike i plesa te sporta. Također se provode i programi javnih potreba, kao što su program Djeca u prirodi te sportsko-rekreativni programi (plivanje, klizanje, koturaljkanje i tenis). Od primarnih, preventivnih i zaštitnih programa, u vrtiću se provode CAP program, program radionica s roditeljima Rastimo zajedno, program mjera povećanja sigurnosti, program rada s darovitom djecom te preventivni program podrške rizičnim obiteljima.
 
Već prvim ulaskom u vrtiću se zapaža se da tim prostorom dominira umjetnost. Uz tihu glazbu koja se razliježe hodnicima, čuje se žamor iz soba i sportske dvorane gdje odgojitelji s djecom provode zajedničke aktivnosti. Zidovi su ispunjeni dječjim radovima te brojnim priznanjima i nagradama dobivenih za likovno stvaralaštvo i lijepu književnost. Prozori su oslikani vitrajima s temama iz dječje književnosti koji su plod kreativnih i likovnošću sklonih odgojitelja i djece polaznika našeg vrtića.
Djelatnici vrtića ponosni na nagrade Turističke zajednice, četiri godine za redom, na zadane teme „Volim Hrvatsku“ (likovne nagrade: Hrvatska u kapljici vode, Znamenitosti Hrvatske, Moje naselje u budućnosti, Mi smo djeca djedovine).
Umjetnički kurikulum koji dominira u DV M. Sachsa, pruža priliku dubljeg doživljaja i istraživanja svijeta oko sebe na kreativan i inovativan način uključujući i književnost, glazbu i pokret, kazališnu i vizualnu umjetnost.
 

                   

Predstava - Palčica, vrtićka dvorana                 Radionica - izrada kostima za predstavu
 
  

Dječji rad -igre temperom - Grad Zagreb

Rješenjem Ministarstava znanosti i obrazovanja vrtić je imenovan Stručno-razvojnim centrom za provedbu programa Dramsko-scenski izričaj kroz tradicionalne i suvremene medije. Brojni kreativni odgojitelji i stručni suradnici iz različitih dijelova Hrvatske završili su module i stečena iskustva prenose u svoje ustanove potičući njegovanje lijepe umjetnosti u radu s djecom.
Posebna prepoznatljivosti našeg vrtića je poticajno materijalno okruženje – prostor koji potiče i poziva dijete na igru i učenje te djetetu nudi mogućnosti napredovanja u svim razvojnim područjima.
Kvalitetna organizacija prostora potiče dijete na istraživanje i učenje kroz bogatu ponudu materijala s visokim odgojno-obrazovnim potencijalom te omogućava susrete, druženja i interakcije djece kroz igru. U kvalitetnom okružju svako dijete, s obzirom na svoje interese, razvojne posebnosti i urođene potencijale, odabire materijale i aktivnosti.

 

               
 Centar stolno-manipulativnih igara                                  
Predvještine čitanja i pisanja
  
 
Knjižnica „Čarolija za djecu“
 
Vrtić niz godina uspješno surađuje s knjižnicom Ivane Brlić Mažuranić u Folnegovićevom naselju u Zagrebu povezujući vrtić, obitelj i knjižnicu na dobrobit djece radi poticanja čitanja od najranije dobi. Svake godine obilježavamo Mjesec hrvatske knjige kreativnim i inovativnim tematskim izložbama i sadržajima namijenjenim djeci i roditeljima.

 

                

           Taktilna abeceda                Izložba dječjih radova i interaktivnih slikovnica 
                                                                      u knjižnici I.B. Mažuranić


   
      
             
Projekt Pošta
                                                                           
 
   
Škole u okruženju
 
Redovnu i uspješnu suradnju ostvarujemo sa dvijema nama susjedne osnovne škole (OŠ Lovre pl. Matačića i OŠ Borovje) i to nizom aktivnosti kao štosu Večer matematike, Glazbene večeri, Priprema za školu i Dani Folke. Polaznici vrtića nastavljaju obrazovanje u spomenutim školama što im olakšava uključivanje u novu sredinu s učiteljima koji se već upoznaju. Školski obveznici sudjeluju u radionicama „Prometni odgoj u dječjem vrtiću“ te tako uvjete za razvoj i prihvaćanje prometne kulture te povećanje sigurnosti i samostalnosti djece u prometu.

 
                  
Put do škole - Interaktivna slikovnica         
Bajkolovac - pitanja i zagonetke na temu priča i bajki
 
 
Suradnja s roditeljima
 
Svim djelatnicima vrtića neizmjerno je važna kvalitetna suradnja i partnerstvo s roditeljima koja je ključ međusobnog razumijevanja. U vrtiću redovito organiziramo roditeljske sastanke, otvorena vrata vrtića i tematske radionice, a roditeljima su ponuđene i svakodnevne individualne konzultacije.
Roditelji sudjeluju u svakodnevnom životu skupine svog djeteta na način da se uključuju u različite aktivnosti, (čitanje priča, sviraju i pjevaju s djecom, organiziraju kratku likovnu ili tematske radionice, uređuju vrt na vrtićkom dvorištu i slično).Svake godine, naši educirani djelatnici u suradnji sa zainteresiranim roditeljima provode i CAP program, Rastimo zajedno te „Podrška roditeljstvu“.
 


                                      
Suradnja s roditeljima - izrada scenografije za predstavu        
Roditelji u skupini - glazbene aktivnosti
 
 
 
Moto vrtića: „S osmijehom od vrtića do škole.“                                              Slobodna igra


Napisala: dr.sc. Gordana Lešin

© 2024 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.