Početak mjeseca knjige

 15. listopad rezerviran je za početak Mjeseca knjige, tradicionalne manifestacije posvećene knjizi i čitanju. Iako je svaki dan trenutak za govorenje o važnosti čitanja, od 15.10.-15.11. svake godine nastoji se još intenzivnije govoriti o njegovoj važnosti. Mjesec hrvatske knjige ove godine posvećen je mladima, uz moto Misli na sebe-čitaj.
Mjesec knjige obilježen je donošenjem slikovnica i enciklopedija koje djeca svakodnevno koriste za listanje i čitanje. Najveći interes djece je za čitanje edukativnih slikovnica te enciklopedija.
Čitajući slikovnice i priče, djecu upoznajemo s važnim komponentama pisanog jezika. Dok slušaju riječi koje im se čitaju sasvim prirodno počinju uspoređivati riječi koje čuju s onima koje vide u tiskanom obliku. Čitajući omogućavamo djeci da se sprijatelje s knjigama i čitanjem te da u tome uživaju, da im pisana riječ u svakoj situaciji bude nadomak ruke, da shvaćaju vezu između slova i glasa te slova i riječi unutar smislene cjeline. Čitanjem djeci bogatimo vokabular, podupiremo shvaćanje pravila pismenosti, razvijamo vještine početnog čitanja i pisanja, proširujemo razumijevanje jezika te potičemo samopouzdanje kod djece.


© 2024 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.