Ljubičasti dan - dan podrške osobama oboljelih od epilepsije

 26. ožujka ljudi iz cijelog svijeta nose ljubičasto kako bi pružili podršku osobama s epilepsijom. Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a povezana je s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.
Hrvatska se 2010. godine po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije „Ljubičastog dana“ djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
Prikazivanjem edukativnog filma o Kampijudjeca odgojne skupine "Lavići" pridružila su se obilježavanju Ljubičastog dana.

„Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“


1. Kriza u školi – Kampi nije dobro
https://www.youtube.com/watch?v=NkmzR2VwGm0&t=19s
 
2. Kampi ide doktoru – O čemu se radi?
 https://www.youtube.com/watch?v=vbtmcPRtTwk 
                                             

Filmovi o Kampiju namijenjeni su svim uzrastima i njima se nastoje približiti osnovni pojmovi vezani uz epilepsiju. Filmove su izradili Međunarodna liga protiv epilepsije (ILAE) i Međunarodna udruga za epilepsiju (IBE), a Hrvatska udruga za epilepsiju ih je prilagodila i uz pomoć glumaca sinkronizirala, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba.

© 2023 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.