Sveta Lucija

 Svake godine na Svetu Luciju, 13. prosinca, sije se pšenica koja je simbol plodnosti i novog života. Njezini zeleni izdanci predstavljali su oduvijek nadu u buđenje prirode koja će za nekoliko mjeseci odnijeti neplodnu zimu i hladnoću i ponovno donijeti život. Što je pšenica gušća i uspješnija, to je znak da će i sljedeća godina biti uspješnija.

Kako bi bila što bujnija i narasla visoka, pšenica se zato sije 12 dana prije Božića. Kad dovoljno naraste, kod nas se često povezuje vrpcom, a u sredinu pšenice možete staviti jabučicu ili svijeću.

U skupini Lavići sadnju pšenice povezali smo s životnim ciklusom biljke. Uz pomoć Montessori materijala za rad iz područja kozmičkog odgoja djeci je dočarano ono što ovih dana mogu pratiti neposredno iz teglica u koje su posadili pšenicu, a to je rast i razvoj biljke.

Da bi pšenica uspješno narasla potrebni su joj zemlja, zrak, svjetlost i voda. Zbog toga djeca svakodnevno brinu o pšenici zalijevajući ju, te stavljajući teglice na izvor svjetla.© 2023 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.