Svjetski dan podrške oboljelim od epilepsije


 
26. ožujka ljudi iz cijelog svijeta nose ljubičasto  kako bi pružili podršku osobama s epilepsijom.  Za obilježavanje dana izabrana je ljubičasta boja lavande koja je internacionalna boja epilepsije, a povezana je s osjećajem usamljenosti koji se učestalo javlja kao posljedica društvene stigmatizacije i izolacije osoba s epilepsijom.
Hrvatska se 2010. godine po prvi puta uključila u organiziranje manifestacije „Ljubičastog dana“  djelovanjem Hrvatske udruge za epilepsiju i Referentnog centra za epilepsiju Ministarstva zdravstva Republike Hrvatske.
 
Prikazivanjem edukativnog filma o Kampiju, djeca odgojne skupine "Lavići" pridružila su se obilježavanju Ljubičastog dana.
„Širenjem znanja o epilepsiji, rušimo predrasude!“
 
 
1. Kriza u školi – Kampi nije dobro
https://www.youtube.com/watch?v=NkmzR2VwGm0&t=19s
 
2. Kampi ide doktoru – O čemu se radi?
 https://www.youtube.com/watch?v=vbtmcPRtTwk                           
             


           


Filmovi o Kampiju namijenjeni su svim uzrastima i njima se nastoje približiti osnovni pojmovi vezani uz epilepsiju. Filmove su izradili Međunarodna liga protiv epilepsije (ILAE) i Međunarodna udruga za epilepsiju (IBE), a Hrvatska udruga za epilepsiju ih je prilagodila i uz pomoć glumaca sinkronizirala, pod pokroviteljstvom Grada Zagreba
 


© 2023 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.