Svjetski dan kazališta

  
SVJETSKI DAN KAZALIŠTA
27.03. 2021.
 
Kazalište je jedno od najbogatijih iskustava koje čovjek ima. Ne samo da proširuje životna iskustva nego i pomaže pri uživljavanju u stvarne probleme i situacije u kojima živimo.
Mnogi se sjećamo trenutaka kad smo prvi put ušli u kazalište. Ulaziš u svijet gdje žive dobre vile , vještice i veliki junaci, odvijaju se strašne i lijepe priče koje još dugo po spuštanju zastora nosimo u sebi. Posjet kazališnoj predstavi djetetu predstavlja poseban događaj.
Pozornica je svijet u kojem se miješaju svijetla i boje uz pomoć glazba i zvuka odvija se priča koja glavni lik vodi jednom u negativne situacije, a jednom u pozitivne.Nakon predstave sve proživljene emocije dijete nosi sa sobom, sjeća se scena iz predstave koje ga možda potaknu na vlastitu predstavu.
Lutke su djeci vrlo privlačne, imaju samo njima svojstvenu posebnu moć i energiju.Svaki predmet u rukama dijeteta vrlo lako oživi i postane nova osoba koja će djecu motivirati na spontanu komunikaciju ili na učenje. Lutka postaje sredstvo za izražavanje svega što nas okružuje bilo u području kulture, prirode ili socijalnih odnosa.
 
 
 
 
 
 
Postoje trenuci iz raznih kazališnih predstava koji će u meni živjeti zauvijek i koje nizašto ne bih mijenjao. Jer oni su mijenjali mene i bez njih danas ne bih bio to što jesam. I zato, dragi kolege glumci, redatelji, pisci i svi ostali, želim da se dogodi što više trenutaka u  našim predstavama koji će značiti i živjeti kao što neki već možda davni trenuci žive u našim sjećanjima.
Dragi ljubitelji kazališta, hvala vam za svaki dolazak na koju bilo predstavu, za svaki smijeh, za svaku suzu u tišini i mraku gledališta, za svaki aplauz, jer bez vas naša bi umjetnost izgubila smisao. 
I neka tako bude svaki dan.
Matko Raguž, glumac, redatelj i kazališni producent
 
 
 
            SVJETSKI DAN LUTKARSTVA
                           21. ožujka 2021.
 
Diljem svijeta slavi se  Svjetski dan lutkarstva
 – po svemu poseban dan.
 Lutke mogu biti djeci dobri  prijatelji. One su znatiželjne i razigrane kao i djeca.  Možete im povjeriti svoje tajne, s njima pjevati, plesati, ali morate im nešto i dati, a to je vaša mašta koja može svašta. Tek tada će vam lutka dati ono najljepše i najuzbudljivije, ono čarobno, kad opasno postane prijateljsko, kad zločesto postane dobro i kad tužno postane veselo.
Svaka bajka napisana je baš za vas, a lutke ispunjavaju vaša prijateljska očekivanja i želje.
 
 


 © 2024 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.