PROLJEĆE
                                       
                                       Slika 1. Tehnika – vodene boje, tema: „Otisak cvijeta“Jeste li primijetili ptice kako pjevaju i cvrkutaju rano ujutro ili vidjeli narcise kako probijaju svoje zelene stabljike? Stižu nam znakovi da je proljeće na putu i nema sumnje da su i vaša djeca nakon duge zime spremna za toplije sunce i mnogobrojne aktivnosti na otvorenom. Izvedite ih van i pomozite im prepoznati rane znakove proljeća. Vani započinje buđenje prirode, cvijeća, životinja, ali i dječjih aktivnosti. Sve je nekako veselije, zanimljivije i toplije. Sunce jednostavno izaziva izlazak u šetnju, park ili šumu. Sve su to prilike za mnogobrojna učenja djece o našem svijetu.
Djecu će rado razveseliti sadnja proljetnica, zemlja, grabljice i drugi alati. Potrebno im je pružiti to iskustvo brige o biljkama i okolišu. Proljetnice će svakako poslužiti kao poticaj za njihovo imenovanje, opisivanje te likovne aktivnosti u različitim tehnikama, slikanjem, crtanjem, modeliranjem, pjevanjem pjesmica o cvijeću, leptirićima, pričanjem priča o bubamarama, puževima, pčelama, pticama, mravima i mnoge druge.  
Prvi dan proljeća 21.03., ujedno Svjetski dan šuma moguće je obilježiti na različite načine. Od praktičnih aktivnosti sijanja i sadnje cvijeća do odlazaka na izlete u prirodu. S ciljem bogaćenja iskustava i znanja o biljnom i životinjskom svijetu, djeci je potrebno, osim pružanja različitih enciklopedija i časopisa, praktičnih iskustava istoga.
Djecu će u proljeće svakako veseliti sve proljetne čari od voćki u cvatu, cvrkuta i pjevanja ptica, raznolikosti kukaca u travi, plavetnila neba, a povrh svega, taj proljetni miris! Iako ga je teško opisati, svi znaju taj bogati, zemljani miris proljeća. Možda je to mješavina mokre zemlje od ranih proljetnih pljuskova i prvih naznaka cvjetanja drveća i cvijeća u zraku, ali taj je miris znak da se proljeće približava. Stoga je važno svakodnevno poštivanje i pridavanje ljubavi okolini, jer tako prenosimo iste stavove i osjećaje na svoje najmlađe.


                                                          
                                                                 

                                                                              


Slika 2. Tehnika: tempere (otisak folije)
ODGOJITELJICE:
Lora Batušić i Danijela Matasić
„ZEČIĆI“© 2023 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.