Međunarodni dan materinskog jezika

 
Međunarodni dan materinskog jezika utemeljila je 1999. godine Organizacija za obrazovanje, znanost i kulturu pri Ujedinjenim narodima (UNESCO).                                                                                             
Svake godine 21. veljače podsjetimo se na važnost jezika koji zovemo materinskim.
Riječ je o jeziku kojim bismo trebali moći izraziti najširi raspon vlastitih misli, najnježnije nijanse svojih emocija. Materinskim jezikom služimo se najbolje i najpreciznije – jer je u nas usađen od naših početaka. 
Naš, Hrvatski jezik obuhvaća standardni, odnosno književni ili opći hrvatski jezik, te sve narodne govore kojima se služe Hrvati. U genetsko-lingvističkom smislu hrvatski jezik je sustav triju narječja: štokavskog, kajkavskog i čakavskog.             

        


Poticanje razvoja i  usavršavanja materinjeg jezika podrazumijeva se u odgojno obrazovnom radu s djecom, a za realizaciju odgojno obrazovnih zadataka svih razvojnih područja, a posebno razvoja materinjeg jezika koristimo umjetničke sadržaje i to standardnog književnog jezika, ali i narodne priče, pjesmice i brojalice. Tancaj,tancaj crni kos,  Kriči, kriči tiček, Miš mi je polje popasel, Ja sam muzikaš …samo su neke od djeci najdražih pjesmica koje pretvaramo i  u ples i u igru . U skupini Zvončići materinji jezik njegujemo permanentno  kroz sva tri narječja posebno zahvaljujući  raznolikosti porijekla djece naše skupine. Tako da imamo bake, babe , none, djedove, dide i dede iz svih dijelova Lijepe naše.

M.K.: Najviše volim jesti kukumare kad sam kod none na Visu.
K.R.. Kod moje bake u Slavoniji jedan čiko me uvik nasmijava
B.P.: Mi smo jutros trebali ranije doć, al ti je moj tata falija put za vrtić.  Skrenija je u krivu ulicu.
B.P. : Hoćemo dobit pinjure?

Stara izreka kaže, čovjek vrijedi koliko jezika govori. Neosporivo, ali ipak…

NE ZABORAVITE  TKO STE, GDJE STE SE RODILI I PROGOVORILI  I ŠTO VAM JE PODARILO TEMELJE DA POSTANETE OSOBA KOJA STE DANAS.    

             


             

       


                                                                                                  


© 2024 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.