Boravak kod kuće - preporuke

Poštovani roditelji,

s obzirom da nismo u mogućnosti biti uz vas kao do sada, putem web stranice smo odlučili ponuditi vam prijedloge aktivnosti za djecu dok boravite s njima kod kuće. Aktivnosti će biti sortirane prema uzrastu djece za jaslice - za djecu od 1 do 3 godine te za vrtić, za djecu od 3 do 7 godina. Posebni prijedlozi bit će dani za djecu školske obveznike - prijedlozi pod nazivom Program predškole. Predložene aktivnosti su samo izvor dobrih ideja za zabavno i korisno vrijeme provedeno kod kuće te su osmišljene s ciljem poticanja razvoja djece u svim razvojnim područjima.

Ono što svakako pomaže u organizaciji boravka kod kuće je dobar plan. Dan ranije možete promisliti koje od predloženih aktivnosti možete provesti  i u kojem dijelu dana. Svakako utvrdite obiteljske rutine (dnevni obroci, higijenske aktivnosti, dnevni odmor...) koje će biti okosnica svakog vašeg dana i oko kojih ćete graditi sve ono novo i zanimljivo što ste isplanirali za taj dan.

- započnite dan s doručkom ("šarena hrana svakoga dana za zdravlje mališana" :)) - i isplanirajte zdrave i hranjive obroke za ostatak dana
- vodite računa o tome da unatoč situaciji kojom je ograničen bravak djece na zraku, osnovna djetetova potreba i dalje je kretanje. Uz naše prijedloge, u planiranju istih vam može pomoći hrt3 program - prikaz predmeta tjelesni odgoj za djecu, ali i različite tjelovježbe za djecu na youtube.u
- provedite odabrane aktivnosti s djecom
- djeca vole fizički kontakt - grlite se i mazite :)
- komunicirajte putem novih medija s onima koji su vam važni (bake i djedovi, rođaci, prijatelji iz vritća...)
- iskoristite ovu situaciju da kod djeteta potaknete razvoj ematije te zajedno isplanirajte pomoć potrebitima u susjedstvu ili drugdje
- vodite računa o tome da ograničite vrijeme koje djeca provode pred ekranima - ukoliko ste u mogućnosti, za djecu do 3 godine neka to bude najviše 1 h, a za djecu od 3 do 7 godina - 2h. Svakako vodite brigu o kvaliteti sadržaja kojoj su djeca izložena. Neki od naših prijedloga za to su:

- predstave za djecu na youtube.u Gradsko kazalište lutaka Rijeka i Gradsko kazalište lutaka Split (Grga Čvarak, Emil i detektivi, Mačak u čizmama...)
- edukativne aplikacije (ICT-AAC aplikacije - Pamtilica, Glaskalica, Matematički vrtuljak, Jezična gradilica itd.)
- dokumentarni filmovi za djecu (youtube)
- e-slikovnice za djecu:https://www.tvornica-snova.hr/blog/8-besplatnih-e-slikovnica-za-klince

- korisne materijale za djecu možete isprintati na stranicama http://www.maligenijalci.com/category/mali-znanstvenici/ i http://www.zlatnadjeca.com/ te pronaći dodatne ideje za aktivnosti s djecom.

Za sve dodatno što nas želite pitati ili vam je potrebno još prijedloga aktivnosti, slobodno nam se javite na e-mail adresu dv.milanasachsa@gmail.com. Tu smo za vas! Vezano za spremnost djece za školu i sva pitanja koja imate na tu temu slobodno se javite na e-mail adresu psihologinje psiholog.sachs@gmail.com.

Prijedlozi aktivnosti odgojiteljica:

JASLICE

VRTIĆ

PROGRAM PREDŠKOLE 

© 2024 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.