Nadzirano četkanje zubi

Rani i predškolski odgoj i obrazovanje ima za cilj odgajati i obrazovati djecu do polaska u osnovnu školu, skrbiti o njima te redovito brinuti za njihov tjelesni rast i zdravlje. U okviru postavljenih ciljeva, jedna od zadaća vrtića je potaknuti i podržavati formiranje higijenskih navika kod djece od najranije dobi. Prevencija karijesa vid je zdravstvene samozaštite djeteta rane i predškolske dobi. Nameće se pitanje kako zaštititi dijete od karijesa i njegovih posljedica te kako potaknuti na sveobuhvatnu brigu o oralnom zdravlju djeteta.

Dječji vrtić Milana Sachsa stvara optimalne uvjete za razvoj djece, sukladno njihovim potrebama, interesima i mogućnostima. Vrtić je mjesto u kojem dijete provodi veliki dio dana, odnosno mjesto u kojem se dijete odgaja i obrazuje pa je samim time i pogodno okruženje za usvajanje zdravih životnih navika. Navika koja se učvrsti u ranom djetinjstvu ima izrazito visoku vjerojatnost održati se i u kasnijoj životnoj dobi. U vrtiću se stvaraju uvjeti za poticanje životno- praktičnih aktivnosti kojima se razvijaju i njeguju zdravstveno-higijenske navike te se tako doprinosi razvoju samostalnosti i sigurnosti djece u rješavanju svakodnevnih zadaća. Već dugi niz godina u vrtiću se vodi briga za zdravlje zubi te su se uz svakodnevno pranje, kao dobre zdravstvene navike, koriste različite metode rada i sredstava. Djeca, u pravilu, jednom dnevno, iza ručka, peru zube na klasičan način – u početku uz pomoć odgojitelja, a s odmakom vremena, sve samostalnije. Briga o zubima, integrirana je također i u simboličkoj igri u centrima liječnika – stomatologa te kroz stvaralačke igre uz bogatstvo prirodno neoblikovanog i strukturiranog materijala. Važnim smatramo i prikazivanje edukativnih filmova te čitanje slikovnica koje su dio naše biblioteke sa zdravstvenom tematikom, npr. „Gric i Grec“, „Lav zuboslav“, „Moji zdravi zubi“ i dr. Također, djeca dramsko- scenskog programa Tratinčice drugoj djeci izvode šaljivi edukativni igrokaz „Vuk kod zubara“ (autor igrokaza: Ljerkica Pukec, odgojiteljica mentorica DV M.Sachsa). Svake godine, u okviru poticanja zdravlja zubi i održavanju oralne higijene provodimo preventivne stomatološke preglede u vrtiću. U vrtiću su održana predavanja o prevenciji karijesa i njezi zubi gdje se odgojitelje i roditelje informira o tome kako prati zube, kada prvi put posjetiti stomatologa, koliko često odlazite na kontrole, o pravilnoj prehrani i sl. Posebno je važno roditeljima naglasiti njihovu ulogu održavanja oralne higijene kod djece, koja počinje nicanjem prvog djetetovog zuba.

Ustanova ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja s radošću prihvaća nove znanstvene spoznaje na području odgoja i obrazovanja te ih ugrađuje u svoj kurikul. S velikom otvorenošću vrtić je pristupio i novinama koje promovira stomatološka struka.

U okviru rada Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva, Hrvatski zavod za javno zdravstvo pokrenuo je Pilot projekt nadziranog četkanja zubi djece u vrtićima i školama. U projektu će sudjelovati jedanaest dječjih vrtića i deset osnovnih škola iz cijele Republike Hrvatske. Jedan od četiri odabrana vrtića Grada Zagreba, uključen je i Dječji vrtić Milana Sachsa te sudjeluju dvije skupine: Jabuke (djeca u dobi od 3 do 4 godine) i Pužići (djeca u dobi od 5 do 7 godina). Četkanje zubi odvijat će se od ožujka do lipnja 2019. godine.
Projekt je pokrenut s ciljem poboljšanja oralnog zdravlja i prevencije karijesa u Republici Hrvatskoj u vrtićima i osnovnim školama. Projektom su osigurane besplatne četkice i paste za zube za svu djecu uključenu u ovaj vrijedan projekt, kao i postolja za odlaganje četkica za zube. Osnovni provoditelji programa u dječjem vrtiću su odgojitelji, koji direktno nadziru četkanje zubi te zdravstveni voditelj vrtića, koji će pružiti stručnu pomoć odgojiteljima u provođenju pilot projekta.

Provedene su jednodnevne radionice za provoditelje projekta (odgojitelje, učitelje, zdravstvene voditelje i medicinske sestre iz timova školske medicine), koje su se održale 15.1.2019. i 16.1.2019. godine u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo. Iz DV Milana Sachsa na radionicama su prisustvovale Ivana Halapir, Diana Vlaić, Nevenka Banjanin i Matija Stipić, odgojiteljice te Bosiljka Čondić, mag.med.techn., zdravstvena voditeljica našeg vrtića.

Svečano pokretanje projekta održalo se 23.1.2019. godine u Ministarstvu zdravstva, na kojem su sudjelovale ravnateljica vrtića Gordana Lešin i pedagoginja Andrea Lanščak.

Detaljnije informacije o Pilot projektu Nadzirano četkanje zubi u vrtiću i školi možete pronaći na https://www.hzjz.hr/sluzba-javno-zdravstvo/nadzirano-cetkanje-zubi-u-vrticima-i-skolama/


          

 
 

© 2023 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.