Pilot – projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama

S ciljem poboljšanja oralnog zdravlja i prevencije karijesa u Republici Hrvatskoj pokrenut je pilot – projekt nadziranog četkanja zubi u vrtićima i školama. Organizatori pilot – projekta su Hrvatski zavod za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva, a svečano pokretanje projekta održano je 23. siječnja 2019. u Ministarstvu zdravstva.
U pilot – projektu sudjelovati će 11 dječjih vrtića sa po dvije ili više skupina djece u dobi od tri godine i 10 osnovnih škola sa po dva razredna odjela učenika 1. razreda.
 
U pilot – projekt uključene su dvije odgojne skupine DV Milana Sachsa – Jabuke i Pužići.
 
Osigurane su besplatne četkice i paste za zube za svu djecu uključenu u projekt, a četkanje zubi će se odvijati od ožujka do lipnja 2019. godine.
 
Osnovni provoditelji programa u dječjem vrtiću su odgajatelji koji direktno nadziru četkanje zubi te zdravstveni voditelj vrtića koji će pružiti stručnu pomoć odgajateljima u provođenju pilot – projekta.
 
Četkanje (pranje) zubi kao i promicanje oralnog zdravlja u dječjem vrtiću važna je preventivna mjera u sprečavanju nastanka karijesa te doprinosi usvajanju navika održavanja oralne higijene i od iznimne je važnosti za djecu koja zdrave navike i vještine potrebne za održavanje zdravlja zubi i usne šupljine stječu u najranijoj dobi.
 

 
dr.sc.Anka Kvesić Jurišić, dr.med.dent. (predsjednica Nacionalnog povjerenstva za dentalnu medicinu Ministarstva zdravstva)
i dr.sc.Gordana Lešin, ravnateljica DV Milana Sachsa

© 2023 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.