Stručno predavanje "Noćno mokrenje"

Poštovani roditelji,

pozivamo Vas u utorak, 28.02.2017. u 17h u dvoranu centralnog objekta Dječjeg vrtića Milana Sachsa na stručno predavanje „Problem noćnog mokrenja“.
Predavač: dr. sc. Slaven Abdović, nefrolog Klinike za dječje bolesti Zagreb

Svakom će se djetetu dogoditi da se tu i tamo popiški u gaćice, posebice noću, no oko 6% djece će to neugodno iskustvo imati malo češće. Najčešće je razlog takvog mokrenja prerano “skidanje” pelena kad dijete na to još nije spremno.
Znakova da je spremno na taj korak je nekoliko: dijete povremeno uspijeva noću imati suhu pelenu, a danju prođe više sati između dva mokrenja. Nema li tih znakova, dijete nije spremno i bez pelena bi moglo početi patiti od enureze odnosno noćnog mokrenja.
Noćno mokrenje (enureza) je čest poremećaj u dječjoj dobi koji narušava kvalitetu života djeteta kao i cijele obitelji. Nekad se smatralo da je noćno mokrenje u djece uzrokovano psihičkim problemima. Novije studije pak pokazuju da je enureza uzrok, a ne posljedica psiholoških problema u životu djeteta. Djeca se osjećaju različito od svojih vršnjaka, osjećaju ljutnju, stid, promjenljivog su raspoloženja.

Da se radi o nemalom problemu govori i činjenica da čak 15-20% djece u dobi od 5 godina mokri u krevet. Stoga u današnje vrijeme problem treba otkriti, o njemu treba otvoreno razgovarati, podučiti djecu i roditelje i potaknuti liječnike da odbace stav čekanja i promatranja te da poduzmu sve što je u njihovoj moći u skladu sa današnjim učinkovitim načinima liječenja, kako bi svako dijete koje pati od noćnog mokrenja postalo suho i sretno.


 

© 2023 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.