CAP program

CAP program je program primarne prevencije zlostavljanja koji osnažuje djecu u sprječavanju napada od strane vršnjaka, napada nepoznate osobe (otmica) i napada od strane poznate odrasle osobe. CAP nastoji integrirati najbolje izvore pomoći u zajednici kako bi se smanjila ranjivost djece i mladih na verbalno, fizičko i seksualno zlostavljanje.

Njegovi ciljevi su:
  • Smanjiti ranjivost djece i njihovu izloženost različitim oblicima zlostavljanja kvalitetnim informiranjem i poučavanjem učinkovitim prevencijskim strategijama.
  • Potaknuti lokalnu zajednicu da sprječavanje nasilja među ljudima, a posebno zlostavljanja djece, prepozna kao svoj važan cilj i nastojanje.
  • Potaknuti obrazovne institucije na sustavan pristup prevenciji zlostavljanja djece.

Djeca skupina Tratinčice, Zvjezdice, Lavići i Butterflies su u tjednu od 07.11. do 11.11. 2016. sudjelovali u tri radionice Cap programa.
Sadržaj radionica za predškolsku djecu predstavlja se kroz 3 uzastopna dana u trajanju po pola sata. Razvojna primjerenost postiže se korištenjem fotografija, igrokaza i vođene grupne rasprave kako bi se djeca poučila pitanjima osobne sigurnosti. Osim toga, pripremljene odgajateljice provode prethodnu pripremu djece kroz različite igrovne aktivnosti sa ciljem bogaćenja rječnika, kako bi djeca dobro razumjela sve ključne pojmove o kojima će biti riječi na radionicama. Nakon radionica slijedi vrijeme za individualni razgovor s CAP pomagačicama gdje se utvrđuju naučene strategije i djeca iznose svoja iskustva.  Ponavljanje CAP strategija odgajateljice uključuju u različite svakodnevne aktivnosti odgojnih skupina.

U tjednu od 14.11. do 18.11.2016. u radionicama CAP programa sudjelovati će djeca iz skupina Apples, Bubamare, Slonići, Pčelice, Potočnice.

© 2024 Vrtić Milana Sachsa. Sva prava pridržana.